Vill du ha en energieffektiv och miljövänlig uppvärmning av ditt hus? Som både kan värma och kyla – helt beroende på vad du själv vill? Såklart du vill.

Framtidens uppvärmning är enligt många användare redan här. Med en smart, tyst och energieffektiv värmepump försörjer du husets värmebehov och gör det behagligt att vistas i under hela året, sommar som vinter. Men vad finns det för olika alternativ att välja på?

Uppvärmning av hus – olika alternativ

Förutom värmepumpar av flera olika slag, finns det även gott om andra uppvärmningsmöjligheter. Bland annat med direktverkande el, oljeeldad panna, fjärrvärme, pelletsuppvärmning och bergvärme – för att nämna några.

Vedeldad panna?

En vedeldad panna hör till ovanligheterna, men är det klassiska alternativet som funnits i svenska torp i århundraden. Denna fungerar ungefär som en oljepanna där vattnet värms av ved och sedan pumpas ut i vattenburna element. Röken försvinner ut genom din skorsten. Men denna typ av uppvärmning kräver en hel del ved, och en hel del arbete. Dessutom kan du störa dina grannar med rök om du eldar hela tiden. Om du ordnar med veden själv kan det dock vara ganska billigt, inte minst i jämförelse med en oljepanna. Det är ett miljöneutralt alternativ. Mer om denna typ av uppvärmning och alla andra vanliga metoder går det att läsa mer om här i en artikel i Expressen.

Luftvärmepump?

En värmepump som drivs på luft är inte bara smart, den är dessutom miljövänlig. Luftvärmepumpen suger in utomhusluft och tar vara på värmen, som skickas in i huset för att värma upp det. Lite som ett kylskåp, fast tvärtom. Det går dessutom bra att ha en luftvärmepump som komplement till direktverkande el eller någon annan typ av uppvärmningsmetod. Många tror att tekniken bara kommer att gå i en riktning – och det är framåt.

Uppvärmning och nedkylning från värmepumpen

Förutom att luftvärmepumpen värmer huset när det är kallt ute ­– kyler den densamma när det är hett utomhus. Med ett litet knapptryck kan du ändra så att det helt enkelt går från uppvärmning till nedkylning. Perfekt till de där kvava sommarnätterna när det inte går att sova bra för att det är så varmt, inte minst på övervåningar i hus. Mer om uppvärmning här och här.